30 Haziran 2012 Cumartesi

Boyoz

İzmir'in meşhur boyozunu artık evinizde de kolaylıkla yapabileceksiniz :)

Malzemeler:
  • 3 bardak un
  • 1/2 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 çay bardağı sıvı yağ
  • Su
  • Tuz
  • Yağlamak için 1 bardak sıvı yağ
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Peynirli harç (rendelenmiş peynir ya da kaşar loru ve 1 çay kaşığı karabiber, yumurtanın akı)
Yapılışı:
Sirke, şeker, sıvı yağ ve tuz karıştırılıp 3 bardak un yavaş yavaş eklenir ve kulak memesi kıvamında hamur haline getirilir. Kıvamı elde etmekte zorlanılırsa biraz su eklenebilir. Yarım saat dinlendirilen hamurdan tenis topu büyüklüğünde bezeler koparılıp elle bastırılır. Sıvı yağ sürülerek içine katlanır. Tüm hamur aynı şekilde hazırlandıktan sonra bezeler hafif elle bastırılarak harcı konup poğaça şeklinde kapatılır. Üzerine yumurtanın sarısı sürülüp yağlanmış tepside önceden ısıtılmış fırında 190 derecede pişirilir.


Afiyet olsun.

29 Haziran 2012 Cuma

Tembel Kurabiyesi



Ani misafir geldiğinde ya da çayın yanına canınız tatlı istediğinde en fazla 10 dakikanızı alacak bir kurabiye tarifi. Kolay olduğu kadar da lezzetli, ikram ettiklerinizin damaklarında tadı kalacak.

Malzemeler
:
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket toz krem şanti
  • 2,5 bardak un
Yapılışı:
Yağ bir tencereye boşaltılır. Krem şantiyle karıştırılmış bir miktar un yağa eklenir. Karıştırdıkça ihtiyaç olan un eklenir. Hamur elde yuvarlanabilecek kıvam aldığında küçük küçük toplar yapılır. Yağlı kağıdın üzerine dizilir ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 5 dakika pişirilir. (Kurabiyelerin beyaz olması gerekli)

Arzuya göre tarçınla karıştırılmış pudra şekeri üzerine serpilebilir. Hamurun içine ayrıca zevkinize göre ceviz ya da fındık gibi malzemeler koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.

5 Haziran 2012 Salı

Paluze (Yaz Tatlısı)


Bu sıcak yaz günlerinde içinizi ferahlatacak bir kolay tatlı paylaşmak istedim.


Malzemeler:
  • 5 bardak su
  • 1 bardak şeker
  • 4 kaşık nişasta
  • 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • Bilumum kuru meyve (arzuya göre)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
4 bardak su tencereye konur ve altı normal ateşte yakılır. Ayrı yerde 1 bardak su ile 4 kaşık nişasta topaklanmadan karıştırılıp bulamaç haline getirilir. Yavaş yavaş tencereye sürekli karıştırılarak eklenir. 1 bardak şeker de eklenip göz göz oluncaya kadar pişirilir. Daha önceden ayrı bir yerde su içinde bekletilip yumuşatılmış meyveler arzuya göre doğranıp pelteye karıştırılır. Islatılmış borcam tepsiye dökülür. Üzerine dövülmüş ceviz serpilip 2 saat buzdolabında bekletilir. Dilim dilim kesilerek servis edilir.

Afiyet olsun.

4 Haziran 2012 Pazartesi

Kahvaltılık Çeşniler


Zeytin Ezmesi:


Malzemeler:
  • 1 bardak yeşil zeytin
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Arzuya göre nane ve kırmızıbiber
Yapılışı:
Çekirdekleri çıkartılan zeytinler, sarımsak ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı eklenerek rondoda karıştırılır. Nane ve kırmızıbiber eklenerek servis edilir.


Peynirli karışım:


Malzemeler:
  • 1 kase tulum peyniri rendesi veya kaşar loru
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çorba kaşığı biber salçası (veya sosu)
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Ceviz dışındaki bütün malzemeler rondoda karıştırılır. Ardından ceviz de eklenip servis edilir.

Afiyet olsun.

3 Haziran 2012 Pazar

Muhacir Böreği

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2,5 su bardağı un
İç harcı:
  • 1 demet taze nane
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet soğan
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzerine sürmek için:
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
Yapılışı:
1 yumurta, 1 bardak yoğurt, 1 yemek kaşığı sıvı yağ çırpılıp 1 kaşık sirke eklenir. 2,5 bardak un yavaş yavaş karıştırılarak hamur yoğrulur. Yarım saat dinlendirildikten sonra 8 adet bezeye ayrılır. Bezeler 40cm çapında açılıp yufka ortadan ikiye bölünür. Nane, dereotu ve maydanoz, doğranmış soğan ve ceviz birlikte karıştırılıp iç harcı hazırlanır. Düz kenarına harçtan konulup rulo halinde sarılır. Rulo 5'er cm aralıklarla kesilip yağlanmış tepsiye sıralanır. Üzerine 2 yumurta ve 1 fincan sıvı yağ ile çırpılmış sos sürülür. Yağlanmış tepsiye dizilerek önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

2 Haziran 2012 Cumartesi

Valide Sultan Böreği


Malzemeler:
  • 5 adet yufka
Sos için:
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1 şişe soda
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 bardak süt
İç harcı:
  • 1 kaşık margarin
  • 3 adet soğan (piyazlık doğranmış)
  • 1 bardak ceviz (iri kıyılmış)
Sosun hazırlanışı:
Çukurca bir kasede 2 yumurta çırpılıp sıvı yağ, 1 bardak süt, 1 paket kabartma tozu, 1 şişe soda hepsi birlikte karıştırılır. Ayrı yerde 1 kaşık margarinle piyazlık doğranmış soğanlar sotelenir. Sotelenen soğanlara 1 bardak ceviz eklenerek dinlenmeye bırakılır.


Böreğin hazırlanışı:
1 adet yufka masaya serilir. Sostan bolca arasına sürülüp 2. yufka üzerine yerleştirilir. Üçgen şeklinde 6 parça halinde kesilir. İç harçtan konup kenarları kapatılarak sigara böreği şeklinde genişçe sarılır. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanıp yağlanmış tepsiye sıralanır. Kalan sos da üzerlerine sürülüp önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

1 Haziran 2012 Cuma

Saray Muhallebisi

Pastanelerde yapılan benzerlerinden yapımı çok daha kolay, masrafsız ve lezzetli olduğunu siz de göreceksiniz.


Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 paket margarin
  • 3 fincan şeker
  • 3 fincan pudra şekeri
  • 3 kaşık kakao
  • 3 fincan un
  • 1 paketten az damla sakızı
  • 1 yumurta
Yapılışı:
Yarım paket margarin ocakta erirken 3 fincan un eklenip hafifçe kavrulur. 1 litre soğuk süt ilave edilir. Sakız ve 3 fincan şeker de eklenerek muhallebi olarak pişirilir. (Göz göz oluncaya kadar) 10 dakika mikserle çırpılıp ıslatılmış kare borcama dökülür.

Kalan yarım paket margarin tencerede eritilir. Ocaktan alınıp yumurta, pudra şekeri ve kakao ilave edilip 10 dakika mikserle çırpılır ve ılımış muhallebinin üzerine dökülür. 1 gece buzdolabında bekledikten sonra dilim dilim kesilip servis edilir.

Afiyet olsun.