30 Nisan 2008 Çarşamba

Saray Muhallebisi

(4 kişilik)

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 paket margarin
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 3 kahve fincanı pudra şekeri
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1 kahve fincanı un
  • 1 yumurta
  • Damla sakızı (tercihe göre)
Yapılışı:

Yarım paket margarin tencerede hafif ateşte eridikten sonra, 3 fincan un eklenerek hafif kavrulur. Süt eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Toz şeker ve damla sakızı da eklenip muhallebi pişirilir. Mikserle 10 dakika kadar çırpılır. Yapışmaması için önceden ıslatılmış tepsiye dökülür.

Kakaolu sosu için: Margarinin kalan yarısı eritilier. Ilıdıktan sonra yumurta, pudra şekeri ve kakao eklenip 5 dakika çırpılır. Muhallebinin üzerine dökülür. En az 2 saat dolapta bekletildikten sonra dilim dilim servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Nisan 2008 Salı

Meyveli Muhallebi

(4 kişilik)

Malzemeler:

Muhallebi için:
  • 1 litre süt
  • 1 bardak irmik
  • 2 bardak şeker
  • 1 çorba kaşığı un
Üstü için:
  • 1 bardak şeker
  • 2 kaşık nişasta
  • 2 bardak su
  • 1 bardak meyve (vişne, çilek veya kayısı)
Yapılışı:

Muhallebi malzemeleri tencereye konup kaynayana kadar durmadan karıştırılır ve ıslatılmış tepsiye dökülür. Üst malzemesi de tencerede ılık ateşte sürekli karıştırılarak meyveli jöle elde edilir. Ilımış muhallebinin üzerine dökülüp dolapta 1 gün, veya en az 2 saat bekletilir. Dilim dilim kesilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

28 Nisan 2008 Pazartesi

Bisküvili Verev Pasta

(4 Kişilik)

Malzemeler:
  • 1 paket margarin
  • 1 litre süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 9 çorba kaşığı şeker
  • 4 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket Eti Burçak
  • 1 paket Eti Kakaolu bisküvi
Yapılışı:

Un, erimiş margarine katılarak pembeleşene kadar tahta kaşıkla karıştırılır. Nişasta, şeker, süt ve kakao eklenip muhallebi pişirilir, mikserle çırpılır.

Bisküviler sıcak muhallebiye batırılıp dik olarak kakaolu ve beyaz sırasıyla tepsiye dizilir. Kalan muhallebi üzerine dökülüp düzeltilir, ve soğuması için dolaba konur.

Afiyet olsun.

Not: Muhallebi hazırlamak yerine pratik olarak hazır kakaolu puding, sütle pişirilerek de kullanılabilir.

16 Nisan 2008 Çarşamba

Sürpriz Kahvaltılık (Sermin Spesiyal)

(2 kişilik)

Malzemeler:
  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 7 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet haşlanmış patates
  • 2 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Kekik
  • Sucuk (isteğe göre)
Yapılışı:

Yumurta, yağ ve yoğurt karıştırılır, ardından un eklenir. Patates haşlanır, kabuğu soyulur ve küp şeklinde doğranır. Sucuğu da aynı şekilde doğradıktan sonra karışıma eklenir. Kek kalıbına veya borcama konur, 175 derecede önceden ısıtılmış fırına konur ve pişirilir.

Afiyet olsun.

Sütlaç

(6-7 kişilik)

Malzemeler:
  • 5 bardak süt
  • 5 bardak su
  • 1 bardak pirinç
  • 2 bardak şeker
Yapılışı:

Suyu tencereye koyup kaynatılıp ardından bir tutam tuz atılır. Pirinç yıkanır ve tencerenin içinde iyice haşlanır. Pirinçleri haşladıktan sonra süt eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra şeker eklenir. Şeker eridikten sonra kaselere koyup servis yapabilirsiniz.

Püf noktası: Kıvamının daha koyu olmasını isterseniz, 1 kaşık unu suyla karıştırıp sütlaca ekleyin.

Eğer sütlacı fırında sevenlerdenseniz, 1 yumurtayı çırpın, ve pişen sütlacın içinden bir kaşık alarak yumurtaya ekleyin. Ardından kaselere döküp, fırında üzerleri kızarana kadar tutabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kolay Su Böreği

(4-6 kişilik)

Malzemeler:
  • 5 adet yufka
  • 1/2 litre süt
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • İç malzeme için 1,5-2 su bardağı beyaz peynir veya lor
  • Tuz
Yapılışı:

İç malzeme için bu tarifte peynir kullandık. Ama patatesli börek sevenler için, 3-4 patates haşlanıp kabukları soyularak püre haline getirilip baharatlandırılabilir.

Fırın tepsisi güzelce yağlandıktan sonra, yufkalardan biri tepsiye yayılır ve fazla kalan kenarları ayrılır. Süt, yumurta ve sıvı yağ ve tuz, genişçe bir kabın içinde karıştırılır. Yufkalardan 3 tanesi, az önce ayırmış olduğumuz fazla kenar yufkalarıyla birlikte parçalanır, ve geniş kabın içine konarak karıştırılır. Tepsiye serilen yufkanın üzerine bu harcın yarısı eşit dağılacak şekilde konur.

Daha sonra iç malzeme bu harcın üzerine yayılır, kalan harç da eşit dağılacak şekilde konduktan sonra, kapatmak için son kalan yufkayla böreğin üzeri kapatılır.

Not: Sıvı yağ+süt+yumurtalı karışımdan birazcık ayırıp, fırına vermeden önce üzerine sürerseniz, üstü nar gibi kızaracaktır.

Afiyet olsun.

6 Nisan 2008 Pazar

Kremalı Karnıbahar Çorbası

(4 kişilik)

Malzemeler:
  • 1 küçük karnıbahar
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 bardak süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • limon suyu
  • tuz ve karabiber
Yapılışı:

Karnıbaharlar temizlendikten sonra, iyice haşlanır, blender veya çatal yardımıyla püre haline getirilir. Tencerede yağ kızdırılır, kızan yağın içine un konup kokusu gidene kadar un kavrulur. Ardından süt ve 1 çay bardağı su eklenir.

Püre haline getirilen karnıbaharlar, tencereye eklenip karıştırılır. Damak tadına göre tuz ve karabiber ve limon suyu eklenir. Kaynayana kadar dibi tutmaması için karıştırmak gerekir.

Afiyet olsun.

Enginar Dolması


(4 Kişilik)

Malzemeler:
  • 4 adet enginar
  • 200 gram kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Maydanoz
  • Karabiber, tuz
Yapılışı:

Enginarların kötü yaprakları ayıklandıktan sonra uç kısmı biraz kesilip ortası açılır. Bir tatlı kaşığı yardımıyla tüylü kısmı oyulup iç doldurulacak hale getirilir. Ardından limon ve unlu suyun içinde iç harcı hazırlanana kadar bekletilir.

Rendelenmiş soğan, pirinç, kıyma, zeytinyağı, maydanoz, karabiber ve tuz karıştırılarak iç harcı hazırlanır. Enginarların ortasına iç harcı yerleştirilir, enginar yapraklarının içi de bu harçla doldurulur. (Midye dolma gibi oluyor)

Doldurulan enginarlar tencereye yerleştirildikten sonra, enginarların üzerini geçmeyecek kadar sıcak suya salça karıştırılıp kapağı kapatılır. İstenirse, enginarların üzeri, domates dilimleriyle süslenir.

Enginarların yaprakları kolayca çıkabiliyorsa, yemeğiniz pişmiş demektir.

Afiyet olsun...

3 Nisan 2008 Perşembe

Peynirli Kek (Tuzlu)

(4 kişilik)

Malzemeler:

  • Yarım demet dereotu
  • 4 yumurta
  • 1 bardak yoğurt
  • 1 bardak ayçiçek yağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 buçuk bardak un
  • 200gr (tercihen) tulum peyniri
Yapılışı:

4 yumurtadan birinin sarısı ayrılıp, geri kalanı yoğurt ve yağ eklenerek mikser yardımıyla çırpılır. Başka bir kapta un ve kabartma tozu iyice karıştırıldıktan sonra, yoğurt-yağ-yumurtanın olduğu kaba boşaltılır ve karıştırılır. Peynirler rendelenir, dereotu ayıklanır ve karışıma eklenir.

Hamur karışımının boza kıvamından biraz fazla olması, ele yapışması kıvamının tam olduğunu belli
edecektir. Hamuru önceden yağlanan kek kalıbına döktükten sonra ayırdığımız yumurta sarısını hamurun üzerine sürüp, ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika ile yarım saat arası pişirmemiz yeterli olacaktır.

Kekin pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu, bıçağı hafifçe keke batırmaktır, eğer bıçağa hamur bulaşıyorsa kek pişmemiş, bıçak temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir.

Kalıptan ayırmadan önce üstünü biraz kapatıp dinlenmeye bırakın, daha sonra servis edebilirsiniz.

Afiyetle!